ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο το απόγευμα της Πέμπτης, 16 Ιουλίου 2020, προέβη σε μια επί πλέον καινοτομία και κατάφερε να ενώσει τις δύο πλευρές του Ατλαντικού και να εγείρει τον διάλογο για ζητήματα που αφορούν τις εισαγωγές και την προώθηση της ελληνικής μπύρας στην αμερικανική αγορά.
Πρόκειται για την Ζυθογνωσία με την επωνυμία «Float in the Suds of the Aegean an online Greek beer tasting event» που διοργανώθηκε διαδικτυακά και η οποία ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες των διοργανωτών και των ιδίων των εισηγητών και άναψε τη δίψα του ακροατηρίου για άλλες εκδηλώσεις που σχετίζονται με τις εισαγωγές των ελληνικών προϊόντων στις ΗΠΑ και την προώθησή τους όχι μόνο στην εθνική, αλλά και στην ευρύτερη αμερικανική αγορά.
Η διοργάνωση της ζυθογνωσίας, όπως επεσήμανε και κατά την διάρκεια της εναρκτήριας ομιλίας ο πρόεδρος του του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κ. Μάρκος Δρακωτός, κάθε άλλο παρά εύκολη υπόθεση ήταν. Κι αυτό διότι πέραν των οργανωτικών ζητημάτων έπρεπε να διανέμουν κατ΄ οίκον σε όλους τους συμμετέχοντες το πακέτο με πέντε ποικιλίες μπύρας και να φέρουν σε μια κοινή προσπάθεια τους ζυθοποιούς, τους εισαγωγείς και διανομείς, τα ομογενειακά καταστήματα «Titan Food», «Mediterranean Foods» και «Pi Bakery Soho» και τα εστιατόρια «Avra Estiatorio NYC» και «Nice and Easy Mykonos». Η διανομή των πακέτων έγινε μέσω της «Pi Bakery Soho».
Ο κ. Δρακωτός εξήρε το ταλέντο και τις άοκνες προσπάθειες της εκτελεστικής διευθύντριας του Επιμελητηρίου Αλεξάνδρας Μιτσάκη, η οποία συν τοις άλλοις επωμίστηκε και το δύσκολο έργο της διανομής των πακέτων με τις μπύρες και κατάφερε να δώσει τη δυνατότητα στο ακροατήριο να δοκιμάσει τις μπύρες της Ολυμπιακής Ζυθοποιΐας με τις επωνυμίες «Μύθος» και «Φιξ» και της Ζυθοποιΐας της Σαντορίνης με τις διάφορες ποικιλίες της μπύρας «Yellow Donkey», «Red Donkey», «White Donkey», «Crazy Donkey» και «Lazy Ass Lager Beer» με εδέσματα που υπέδειξαν οι διακεκριμένοι σεφ.
Στην εκδήλωση παρέστη και ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας, στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος συνεχάρη τους πρωτεργάτες αυτής της προσπάθειας και μεταξύ άλλων τόνισε ότι «η Ελλάδα σας ευχαριστεί γι’ αυτή την πρωτοβουλία, διότι προωθούν τις ελληνικές εξαγωγές και τονώνουν την ελληνική οικονομία.
Ο προϊστάμενος του Γραφείου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του Γενικού Προξενείου της Ελλάδος στη Νέα Υόρκη, κ. Γιώργος Μιχαηλίδης, αφού καλωσόρισε τους παριστάμενους και ευχαρίστησε το Ελληνοαμερικάνικο Επιμελητήριο, τον Πρόεδρο κ. Μάρκο Δρακωτό και την διευθύντρια, κα Αλεξάνδρα Μιτσάκη για την συνεργασία συνδιοργάνωσης αυτής της ενδιαφέρουσας και πρωτότυπης πρωτοβουλίας και εστίασε την προσοχή του στην εξέλιξη των ελληνικών εξαγωγών μπύρας στις ΗΠΑ, στο μερίδιο που αποσπούν επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, καθώς και στις προοπτικές βελτίωσης των εξαγωγικών μας επιδόσεων τόσο μπύρας, όσο και ελληνικών τροφίμων εν γένει.
Ειδικότερα, ανέφερε ότι οι εξαγωγικές ελληνικής μπύρας στις ΗΠΑ είναι αμελητέας αξίας, αφού, ενδεικτικά, τα τελευταία τρία έτη κυμαίνονται περί τα 1,3 εκατ. δολ. ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, το 2018 ανήλθαν σε περίπου 1,25 εκατ. δολ. ΗΠΑ και το 2019 σε 1,35 εκατ. δολ. ΗΠΑ, γεγονός που συνιστά αύξηση της τάξεως του 10%.
Εξίσου περιορισμένες είναι οι εξαγωγικές επιδόσεις μπύρας τόσο επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών, αφού αντιπροσωπεύουν μόνον το 0,08% αυτών, όσο και ειδικά επί του συνόλου των ελληνικών εξαγωγών τροφίμων, αντιπροσωπεύοντας μόνον το 0,3% των τελευταίων.
Οι ελληνικές μπύρες, παρά τις περιορισμένες εξαγωγικές επιδόσεις τους στις ΗΠΑ, είναι ενδεικτικές των χαρακτηριστικών του συνόλου σχεδόν των ελληνικών τροφίμων, υπό την έννοια ότι είναι μεν πολύ καλής ποιότητας, αλλά δεν έχουν εισέτι αποκτήσει το μερίδιο που τους αξίζει στην πολύ απαιτητική αμερικανική αγορά, με εξαίρεση τις ελληνικές επιτραπέζιες ελιές.
Ειδικότερα, τα ελληνικά τρόφιμα εν γένει, παρά την πολύ υψηλή ποιότητά τους, πάσχουν από μακροχρόνια έλλειψη ολοκληρωμένων προγραμμάτων μάρκετινγκ και προώθησης/προβολής τους στην αμερικανική αγορά, με αποτέλεσμα να μην είναι ευρέως γνωστά στον μέσο Αμερικάνο καταναλωτή.
Επιπλέον οι πλειοψηφία των ελληνικών εταιρειών είναι μικρού ή μεσαίου μεγέθους οικογενειακές επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να μην επιθυμούν ή να μην δύνανται να δεσμεύσουν τους πόρους, χρόνο και προσωπικό που απαιτεί η συστηματική προσπάθεια διείσδυσης στην εξαιρετικά απαιτητική, πολύπλοκη και ακριβή αμερικανική αγορά», κατέληξε ο κ. Μιχαηλίδης.
Η Άντρια Ιγκλέση (Andrea Englisis) η οποία ανήκει στην δεύτερη γενιά των ιδιοκτητών της εισαγωγικής εταιρείας «Athenne Importers and Distributors» αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι εισαγωγείς και στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν για την προώθησή τους στην ευρύτερη αμερικανική αγορά λόγω της νομοθεσίας που διέπει την διανομή των αλκοολούχων ποτών σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.
Παράλληλα εξέφρασε τον θαυμασμό της για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ζυθοποιΐες στην γενέτειρα για την βελτίωση της ποιότητας και της τυποποίησης και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους όσοι γεύονται τις ελληνικές μπύρες τις ερωτεύονται.
Η Madja Anderson, ιδιοκτήτρια της «Santorini Brewing Company» με έδρα την Σαντορίνη αναφέρθηκε στις δυσκολίες που αντιμετώπισαν λόγω της γραφειοκρατίας και παρουσίασε τις ποικιλίες, οι οποίες πρέπει να διατηρούνται στο ψυγείο για να μην αλλοιωθεί η γεύση.
Απαντώντας σε ερώτηση του ακροατηρίου σχετικά με την παραγωγή επεσήμανε ότι την περίοδο του χειμώνα και της άνοιξης το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής διοχετεύεται σε όλη την επικράτεια, ενώ τους θερινούς μήνες το μεγαλύτερο μέρος διατίθεται στην Σαντορίνη, διότι οι τουρίστες προτιμούν της ποικιλίες «Donkey».
Οι ποικιλίες της «Santorini Brewing Company» διατίθενται στα ομογενειακά σουπερμάκετ και σε διάφορα εστιατόρια και από σήμερα, βάσει της υποσχέσεως του Scott Brayton θα εισαχθούν και στο ζυθολόγιο των εστιατορίων «Αύρα».
Ο Χρήστος Αθανασιάδης, σεφ και ιδιοκτήτης του «Nice and Easy Mykonos», ανέφερε ότι οι ελληνικές μπύρες που παρουσίασαν ταιριάζουν με τα ορεκτικά και τα κυρίως πιάτα που προετοιμάζουν. Παράλληλα αποκάλυψε ότι η αλυσίδα των ομώνυμων καταστημάτων έχει δημιουργηθεί από ομογενείς και ότι είχαν ήδη κάνει την προεργασία για το άνοιγμα ομώνυμου εστιατορίου στο Μανχάταν, αλλά λόγω της πανδημίας και του εγκλεισμού θα υλοποιήσουν τον στόχο τους το 2021.
O κ. Scott Brayton, γενικός διευθυντής του ομογενειακού εστιατορίου «Avra Estiatorio NYC», αναφέρθηκε στο ζυθολόγιο και τόνισε ότι ξεχωριστή θέση κατέχουν οι μπύρες «Μύθος» και «Φιξ» και ότι προτιμούνται τόσο από τους ομογενείς, όσο και από τους Αμερικανούς.
Ο Νίκος Μαυρέας, διευθυντής εισαγωγών και πωλήσεων της «Nestor Imports» αναφέρθηκε στην Ολυμπιακή Ζυθοποιΐα, που εξάγουν τις μπύρες «Μύθος» και «FIX» και εστίασε την προσοχή τους στις διαφορές τους.
Ο πρόεδρος του Επιμελητήριου Μάρκος Δρακωτός ευχαρίστησε τους εισηγητές και τους χορηγούς και τόνισε ότι οι εμπειρίες που αποκόμισαν θα τους δώσουν την δυνατότητα να διοργανώσουν διαδικτυακά την οινογνωσία, καθώς επίσης και άλλες τρεις τουλάχιστον εκδηλώσεις. Η πρώτη με την Emirates για τα απευθείας ταξίδια στην γενέτειρα, η δεύτερη για τα εστιατόρια στην εποχή της πανδημίας και η τρίτη για την αγορά ακινήτων στην μετά κορωνοϊού εποχή.