ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. «Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τους διχασμούς του Έθνους μας και τις πολώσεις της κοινωνίας μας, ειδικά εν όψει των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας και της κοινωνικής αναταραχής που προκαλούν οι ανισότητες στην χώρα μας», επισημαίνει στην εγκύκλιό του για την επέτειο της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος.
«Η διαμόρφωση διαύλων διαλόγου, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η Αμερική και ταυτόχρονα αποτελεί τιμή προς όλους εκείνους τους ήρωες που διατήρησαν την Αμερική “ως γη των ελεύθερων και ως κατοικία των γενναίων ανθρώπων. Η δύναμη της Αμερικής είναι η πολυπολιτισμικότητα και η πολυφωνία μας, καθώς “ἐκ πολλῶν τό ἕν” (“E Pluribus Unum”), δηλ. εκ της πολλαπλότητας προκύπτει η ενότητά μας» τονίζει μεταξύ άλλων ο κ. Ελπιδοφόρος.
Παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της εγκυκλίου προς τους Σεβασμιωτάτους και Θεοφιλεστάτους Ιεράρχες, τους Ευλαβεστάτους Ιερείς και Διακόνους, τους Μοναχούς και τις Μοναχές, τους Προέδρους και τα Μέλη των Κοινοτικών Συμβουλίων, τους Εντιμολογιωτάτους Άρχοντες του Οικουμενικού Πατριαρχείου, τα Ημερήσια και Απογευματινά Σχολεία, τις Φιλοπτώχους Αδελφότητες, τη Νεολαία, τις Ελληνορθόδοξες Οργανώσεις και όλο το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής.
Αγαπητοί μου αδελφοί και αδελφές εν Χριστώ,
Ως Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, γιορτάζω με ιδιαίτερη χαρά μαζί σας την 4η Ιουλίου, την ημέρα που όλοι οι Αμερικανοί, αλλά και όλος ο κόσμος τιμά τη μνήμη της Ανεξαρτησίας. Παρά το γεγονός ότι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας έλαβε χώρα στις 4 Ιουλίου 1776 στην Φιλαδέλφεια, ο αγώνας για την ελευθερία ξεκίνησε πολύ νωρίτερα, στις 19 Απριλίου 1775 στο Λέξινγκτον και Κόνκορντ, στην Παλαιά Βόρεια Γέφυρα (Old North Bridge), όπως ο ποιητής Ralph WaldoEmerson ύμνησε αργότερα με τα ακόλουθα λόγια:
By the rude bridge that arched the flood,
Their flag to April’s breeze unfurled,
Here once the embattled farmers stood
And fired the shot heard round the world.
Η κληρονομιά εκείνης της νίκης, αλλά και της θυσίας κάθε γενιάς Αμερικανών, οι οποίοι κατά τους αθάνατους λόγους του Προέδρου Αβραάμ Λίνκολν στο Gettysburg “μας παρέδωσαν το ύστατο και απόλυτο μέτρο της αφοσίωσης”, δεν είναι να γκρεμίζουμε, αλλά να οικοδομούμε γέφυρες.
Πρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια για τους διχασμούς του Έθνους μας και τις πολώσεις της κοινωνίας μας, ειδικά εν όψει των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας και της κοινωνικής αναταραχής που προκαλούν οι ανισότητες στην χώρα μας. Η διαμόρφωση διαύλων διαλόγου, αμοιβαίου σεβασμού και κατανόησης είναι ό,τι καλύτερο διαθέτει η Αμερική και ταυτόχρονα αποτελεί τιμή προς όλους εκείνους τους ήρωες που διατήρησαν την Αμερική “ως γη των ελεύθερων και ως κατοικία των γενναίων ανθρώπων”. Η δύναμη της Αμερικής είναι η πολυπολιτισμικότητα και η πολυφωνία μας, καθώς “ἐκ πολλῶν τό ἕν” (“E Pluribus Unum”), δηλ. εκ της πολλαπλότητας προκύπτει η ενότητά μας.
Αγαπητοί μου Χριστιανοί, καθώς εορτάζουμε σήμερα το μεγαλείο του Έθνους μας, ας αναλογιστούμε πώς κατακτήσαμε τις θεμελιώδεις ελευθερίες που όλοι σήμερα απολαμβάνουμε και ας εργαστούμε ώστε να διασφαλίσουμε τις ελευθερίες αυτές για κάθε Αμερικανό. Ας δεσμευτούμε όλοι με σθένος και ειλικρίνεια, “ἀληθεύοντες ἐν ἀγάπῃ” (Εφ. 4, 15) για κάθε κρίσιμο ζήτημα, ενθυμούμενοι όλους εκείνους που θυσιάστηκαν για το Θεό και την πατρίδα.
Με πατρική εν Χριστώ αγάπη
† ο Αμερικής Ελπιδοφόρος