Η Παμποντιακή καινοτόμησε με τον διάλογο σε τρεις ηπείρους για την Γενοκτονία

Στιγιμότυπο από την τηλεδιάσκεψη για την 101 επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε μια πρωτοποριακή και virtual εκδήλωση η Παμποντιακή Ομοσπονδία Αμερικής και Καναδά, τίμησε την μνήμη των θυμάτων της Γενοκτονίας του Πόντου και ταυτόχρονα κήρυξε την έναρξη του διαλόγου και της επικοινωνίας σε δύο και τρεις ηπείρους, βάζοντας εκ νέου τις βάσεις για αναγνώριση της Γενοκτονίας, με έμφαση στο διαδίκτυο για την προβολή του θέματος στα κέντρα των αποφάσεων.

Η εκδήλωση ήταν στημένη στα πρότυπα της εφαρμογής Zoom και κράτησε πάνω από δύο ώρες, συμπεριέλαβε δε, όχι μόνο τους χαιρετισμούς και τις ομιλίες των επισήμων και των καλεσμένων αλλά και τις ερωτήσεις των θεατών-ακροατών. Συντονιστής αυτού του εγχειρήματος ήταν ο δρ. Χαράλαμπος Βασιλειάδης, που είναι και πρόεδρος του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» Ποντίων Αμερικής και Καναδά.

Αποτιμώντας τα ωφέλη από την εκδήλωση ο δρ. Βασιλειάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι την εκδήλωση παρακολούθησαν μέσω διαφορετικής πλατφόρμας όπως το Facebook 1500 χρήστες ενώ είχε και 26 κοινοποιήσεις (share) και 102 άμεσα σχόλια. Αυτοί οι αριθμοί δεν συμπεριλαμβάνουν τις παρακολουθήσεις μέσω You Tube.

Στιγμιότυπο από την παρουσίαση του έργου του Ερευνητικού Κέντρου για τον Πόντο και την Μικρά Ασία με έδρα το Σικάγο.

Ο Δρ. Βασιλειάδης, παραδέχθηκε ότι υπήρξαν ορισμένες τεχνικές ατέλειες, αλλά ωστόσο «οι παρουσιάσεις ήταν πολύ ενδιαφέρουσες» ενώ ακολούθησαν και «εξαιρετικά εποικοδομητικές ερωτο-απαντήσεις». Είναι χαρακτηριστικό ότι η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και μπορεί όποιος επιθυμεί να την παρακολουθήσει, όποτε θέλει.

Το πρώτο μέρος

Μετά την υποδοχή εκ μέρους του συντονιστή Δρα Χ. Βασιλειάδη των ομιλητών και των επισήμων, όπως ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας και ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Κώστας Τσιλφίδης, ο συντονιστής εξήγησε τι θα ακολουθήσει και η εκδήλωση ξεκίνησε με την μετάδοση του “Χριστός Ανέστη” καθώς και τμήματος από το μνημόσυνο που τέλεσε στο Nyack για τα θύματα της Γενοκτονίας ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος την Κυριακή 17 Μαίου.

Στιγμιότυπο από την παρέμβαση του γενικού Προξένου, Δρα. Κωνσταντίνου Κούτρα.

Αμέσως μετά ο Δρ. Βασιλειάδης ανέγνωσε μέρος της εγκυκλίου του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης κ. Ευαγγέλου για την Γενοκτονία. Οπως είναι γνωστό οι εγκαταστάσεις του ιερό ιδρύματος «Παναγία Σουμελά», βρίσκονται  στο Γουέστ Μιλφορντ της Νέας Ιερσέης.

Ακολούθως τους καλεσμένους και το κοινό χαιρέτησε ο πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Κώστας Τσιλφίδης, ο οποίος και τόνισε ότι «οι φωνές των θυμάτων της Γενοκτονίας θα ακουστούν. Θα προσφέρουμε δικαιοσύνη», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Γενικός Πρόξενος κ. Κούτρας μετέφερε τον χαιρετισμό εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης και προέταξε τα λόγια του Πρωθυπουργού που τόνισε στο μηνυμά του «Θα τιμούμε την Ημέρα Μνήμης μέχρι να ξημερώσει η Ημέρα της Δικαίωσης!». Ο κ. Κούτρας συνεχάρη επίσης τους συντελεστές της εκδήλωσης. Ταυτόχρονα ο κ. Βασιλειάδης επεσήμανε ότι ο υφυπουργός αρμόδιος για θέματα αποδήμου Ελληνισμού κ. Κώστας Βλάσης έστειλε μαγνητοσκοπημένο μήνυμα το οποίο και μεταδόθηκε.

Το μήνυμα του υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Βλάση.

Η Αναστασία Σπυρίδη

Συνδεδεμένη απο το Σικάγο η κ. Αναστασία Σπυρίδη παρουσίασε στην συνέχεια το έργο του Κέντρου Μελετών Μικράς Ασίας και Πόντου στο Σικάγο που αν και έχει λίγα χρόνια δράσης ωστόσο κατάφερε να αναδειχθεί σε σπουδαίο πόλο μελέτης και προβολής της Γενοκτονίας και μάλιστα το 2019 κυκλοφόρησε ένα πολύτιμο βοήθημα για μελετητές με τον τίτλο: «Lethal Nationalism – Genocide of the Greeks 1913-1923”

Ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης

Ο καθηγητής κ. Θ. Μαλκίδης, σε μαγνητοσκοπημένη συνέντευξη που παραχώρησε ειδικά για την εκδήλωση τόνισε ότι η Θράκη γιορτάζει τα 100 χρόνια ελευθερίας. Μετά απο 6 αιώνες καταλάβαμε είπε, ότι δεν αλλάζει ο καταπιεστής (η Τουρκία) και αναφέθηκε στα πρόσφατα γεγονότα με την απόπειρα εισβολής όπου πλέον οι εισβολείς ήταν μεταμφιεσμένοι σε μετανάστες.

Όσον αφορά το που αποβλέπουμε ο κ. Μαλκίδης επεσήμανε  ότι δεν έχει παραγραφεί το νομικό ζήτημα και το αιτημά μας είναι να αποδεχθεί το έγκλημα η Τουρκία. Ωστόσο για να επιτευχθεί αυτό, τόνισε χρειάζεται και ολοκληρωμένη πολιτική σκέψη, που όμως δεν υπάρχει. Στην ιστοδελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, ανέφερε, δεν υπάρχει καμμία αναφορά στην Γενοκτονία. «δεν ενδιαφέρονται για το ζήτημα της Γενοκτονίας», είπε.

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη.

Χρειαζόμαστε, κατέληξε, ένα κράτος που θα συμπλέει με το εθνος. Ο κ. Μαλκίδης αφού αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ακόμα στην Ελλάδα δεν υπάρχει εθνικό μνημείο  τόνισε ότι η ιστορία μας διδάσκει ότι το έγκλημα που δεν τιμωρήθηκε, επαναλήφθηκε.

Αυστραλία: ο Δρ. Πίτερ Διαμαντής

Δεύτερος εισηγητής ήταν ο εκ Αυστραλίας συνδεόμενος δρ. Πίτερ Διαμαντής, αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Ολοκαυτώματος και Μελετών Γενοκτονίας της Αυστραλίας.

Ο κ. Διαμαντής αναφέρθηκε στην υποχρέωση που έχουμε να παρουσιάζουμε τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία για να προωθήσουμε το θέμα της δικαίωσης των θυμάτων. Και για να το πετύχουμε, είπε, θα πρέπει να κάνουμε «την ιστορία μας, δική τους ιστορία». Ο κ. Διαμαντής ήταν ο μόνος εκ των τριών εισηγητών που συμμετειχε στην εκδήλωση ζωντανά και μάλιστα στην Αυστραλία ήταν Τετάρτη πρωί. Ετσι του δόθηκε η ευκαιρία να απαντήσει και σε ερωτήσεις των θεατών.

Ο καθηγητής Κυριάκος Χατζηκυριακίδης, επικεφαλής της έδρας Ποντιακών Μελετών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, εμφανίστηκε σε μαγνητοσκοπημένη συζήτηση-συνέντευξη με τον δρ Βασιλειάδη. Ο κ. Χατζηκυριακίδης επεσήμανε μεταξύ άλλων ότι αντλούμε σπουδαίο υλικό σε ό,τι αφορά τα γεγονότα της Γενοκτονίας, έχουμε υπογράμμισε πηγες. Το θέμα είναι πως θα κεφαλοποιήσουμε αυτό το υλικό; Με επιστημονικά συνέδρια στα οποία έχουμε συμμετοχές διακεκριμένων καθηγητών απο όλο τον κόσμο.

Αναφερόμενος στην οργάνωση των διαφόρων φορέων ο κ. Χατζηκυριακίδης τόνισε ότι μόνο οργανωμένος δεν είναι ο ποντιακός χώρος στην Ελλάδα, ενώ τόνισε ότι έφυγε ενθουσιασμένος απο την δράση των Ποντίων στην Αμερική, κατά την διάρκεια της επισκεψής του εδώ πέρυσι. Σε ερώτηση του Δρα. Βασιλειάδη αν το οικοδόμημα που χτίσαμε μέχρι τώρα θα φτάσει να έχει οροφή, ο κ. Χατζηκυριακίδης επεσήμανε ότι «έχουμε χτίσει αρκετούς ορόφους».

Η ερευνα που κάνουμε, είπε, είναι βασισμένη σε αρχειακό υλικό και πρέπει να δημιουργήσουμε νέους επιστήμονες και να αξιοποιήσουμε τα στοιχεία. Θα πρέπει, κατέληξε, να αγγίζουμε τους νέους ανθρώπους.

Η ώρα είχε φτάσει 10 το βράδυ και το ενδιαφέρον των θεατών παρέμενε αμείωτο. Η εκδήλωση είχε φτάσει στο σημείο των ερωτήσεων που υπέβαλαν είτε δια ζώσης, είτε γραπτώς μέσω του συντονιστή, οι θεατές.

Σε ερώτηση σχετική με το που βαδίζει η προσπάθεια για την αναγνώριση της Γενοκτονίας ο κ. Τσιλφίδης είπε ότι βασίζεται στις πολιτικές συνθήκες αλλά και στις καιρικές, σε ότι αφορά την στιγμή που θα υλοποιηθεί.

Σε άλλες ερωτήσεις γνωστοποιήθηκε η ύπαρξη ενεργών προγραμμάτων διδασκαλίας της Γενοκτονίας σε ορισμένες πολιτείες όπως το Ιλλινόις και το Ρόντ Άϊλαντ όπου μαθητές του δημοτικού και τουγυμνασίου διδάσκονται τα γεγονότα της γενοκτονίας.

Η κ. Σπυρίδη ανέφερε ότι το Κέντρο Μελετών Μικράς Ασίας και Πόντου έχει στην ιστοσελίδα του τα απαραίτητα βοηθήματα για τους δασκάλους, τα λεγόμενα teaching guides.

Το μαγνητοσκοπημενο πρόγραμμα είναι εδω:
https://us02web.zoom.us/rec/share/tO5KIavZ51hIRbfd4RmOdIE5IN75eaa8gylP_aJexEsXxc6KhhAMGfgJZX_9_NA9 / Κωδικός: 2w@r56G2

-Advertisement / Διαφήμιση-

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.