ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ελληνική Παιδεία σηματοδότησε η εκδήλωση για τη Γιορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων που διοργάνωσε η Μητρόπολη της Νέας Ιερσέης το βράδυ του Σαββάτου, 25 Ιανουαρίου 2020 στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου στο Τέναφλάι της Νέας Ιερσέης.
Κι αυτό διότι ο Μητροπολίτης Ευάγγελος μιλώντας από το βήμα της εκδήλωσης κήρυξε αμείλικτο αγώνα κατά της στασιμότητας και ανακοίνωσε τον διορισμό του Δημοσθένη Τριανταφύλλου, ως του πρώτου διευθυντή παιδείας της Μητροπόλεως, ούτως ώστε, όπως επεσήμανε, «να χτίσουμε πάνω στην υποδομή που έχουμε παραλάβει από τις προηγούμενες γενιές των Ελλήνων μεταναστών».
«Διόρισα ως διευθυντή και συντονιστή του Γραφείου Παιδείας της Μητροπόλεως, τον Δημοσθένη Τριανταφύλλου και αποδέχτηκε την πρότασή μου», επεσήμανε εν μέσω χειροκροτημάτων ο κ. Ευάγγελος υπενθυμίζοντας ότι ο διορισμός του κ. Τριανταφύλλου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής για την Ελληνική Παιδεία της Μητροπόλεως της Νέας Ιερσέης.
«Δεν πρέπει να μας ικανοποιεί η στασιμότητα», επεσήμανε ο κ. Ευάγγελος εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο κ. Τριανταφύλλου θα επωμιστεί το δύσκολο έργο για την αναβάθμιση της Ελληνικής Παιδείας και την υλοποίηση του οράματός του για την δημιουργία ημερήσιου σχολείου σε μια από τις κοινότητες της Νέας Ιερσέης.
Ο κ. Τριανταφύλλου, ως γνωστόν, ήταν ο πρώτος διευθυντής του Λυκείου του Αγίου Δημητρίου Αστόριας, υποδιευθυντής δημοσίου σχολείου και τα τελευταία χρόνια είναι διευθυντής του σχολείου της κοινότητας της Αναλήψεως της Φέρβιου που είναι το μοναδικό ολοκληρωμένο Γυμνάσιο σε όλη την επικράτεια και του Ελληνικού Σχολείου της κοινότητας του Σωτήρος στο Ράι της Νέας Υόρκη.
Παράλληλα είναι τέως πρόεδρος του ιστορικού Συλλόγου Ελλήνων Εκπαιδευτικών της Νέας Υόρκης «Προμηθεύς».
Η εκδήλωση
Στην εκδήλωση συμμετείχαν μαθητές, δάσκαλοι, γονείς και ιερείς των κοινοτήτων του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στο Τέναφλάι, του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους, του Ευαγγελισμού στο Τζέρσει Σίτι, του Αγίου Νικολάου στο Γουάικοφ, του Αγίου Γεωργίου στο Πίσκαταγουέι και της Αναλήψεως του Σωτήρος στο Φέρβιου της Νέας Ιερσέης.
Τον συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας του Αγίου Αθανασίου στο Παράμους της Νέας Ιερσέης, π. Ανάργυρος Σταυρόπουλος, ενώ το πρόγραμμα των σχολείων παρουσίασε η διευθύντρια του Σχολείου του Τέναφλάι Άννα Μεγάρη.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο ιερατικός προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού, π. Ευάγγελος Αρτεμάς και ο πρόεδρος Άρης Τσίκλης (Aris Chicles).
Ομιλία Ευαγγέλου
Μετά παράκλησης πολλών δασκάλων και γονέων παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευαγγέλου: Με χαρά και συγκίνηση σας καλωσορίζω στον επίσημο εορτασμό της Ιεράς µας Μητροπόλεως προς τιμή των Αγίων Τριών Ιεραρχών, του Μεγάλου Βασιλείου, του Ιωάννου του Χρυσοστόμου και του Γρηγορίου του Θεολόγου.
Σας καλωσορίζω στον εορτασμό και την πανήγυρη των «Ελληνικών Γραµµάτων» όπως τα δίδαξαν οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες και όπως αγωνιζόμαστε να τα διατηρήσουμε και να τα διαδώσουμε όλοι εμείς οι Έλληνες εδώ στην Αερική αλλά και οπουδήποτε χτυπά καρδιά ελληνική.
Ο Μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος έζησαν πολλούς αιώνες πριν. Συγκεκριμένα τον 4ο αιώνα µετά Χριστόν. Όμως άφησαν πίσω τους ένα σπουδαίο και υπέρλαμπρο έργο, το οποίον έχει γίνει αντικείμενο και αφορμή μελέτης και ερεύνης για αναρίθμητους μελετητές, θεολόγους και επιστήμονες ανά τους αιώνες.
Θα ήθελα για λίγα λεπτά και πριν σας παρουσιάσω τον εκλεκτό Ομιλητή µας, να μοιραστώ μαζί σας κάποιες σκέψεις µου που έχουν σχέση µε τον σημερινό εορτασμό.
Σήμερα λοιπόν, τιμούμε ως Ελληνορθόδοξος Εκκλησία της Διασποράς και της Ομογένειας, τους Οικουμενικούς αυτούς φωστήρες, οι οποίοι απέδειξαν παντού την αξία της Ελληνικής Γλώσσας και της Ελληνικής Σκέψης.
Ως Κοινότητα και Κοινωνία Ελλήνων που ζούμε στην όμορφη αυτή Χώρα, προσπαθούμε µε κάθε τρόπο να διατηρήσουμε το µήνυµα αυτό των Τριών Ιεραρχών. Ας µην ξεχνούμε όμως ότι εδώ στην Διασπορά, οι Έλληνες µοιραζόµαστε όχι µόνο την κοινή µας καταγωγή, αλλά κυρίως την Ορθόδοξη µας πίστη, η οποία είναι η πραγματική και αληθινή «εξ αίματος Θείου»» συγγένειά µας.
Και αυτό το λέγω διότι όπως βλέπετε κάθε φορά, µε κάθε ευκαιρία, η Εκκλησία µας µας συγκεντρώνει όλους, και µας ενώνει, και µας κάνει να νιώθουμε αδέλφια. Μέσα στην Εκκλησία χαιρόμαστε και κλαίμε, πονούμε και προσευχόμαστε, µοιραζόµαστε τους πολλαπλούς σταυρούς που ο καθένας σηκώνει στην ζωή του.
Η Εκκλησία µας λοιπόν είναι η «Μάνα» µας, που µας τυλίγει στην αγκαλιά της και µας κάνει να νιώθουμε ασφαλείς. Μέσα στην Εκκλησία µιλούµε την Ελληνική Γλώσσα. Ο Λόγος του Θεού, τα Ιερά Μυστήρια, οι Ιερές µας Ακολουθίες, η υπέροχη Υμνογραφία µας και Υμνολογία µας, είναι παραδεδομένα σε µας στα Ελληνικά.
Και τα νοήματα που διέπουν όλα αυτά είναι πολύ δύσκολο, σχεδόν αδύνατο, να περάσουν κατά την µετάφραση. Γνωρίζουμε ότι κάποιες ελληνικές λέξεις όπως «φιλότιμο», «συγχώρηση», «άνθρωπος», «φιλοξενία» δεν µπορούν να αποδοθούν επακριβώς σε καμία γλωσσική µετάφραση. Και αυτό γιατί έχουν βαθιά ερμηνεία, µε πολλαπλές έννοιες.
Το ίδιο όμως συμβαίνει και µε την Εκκλησιαστική Γλώσσα. Για παράδειγμα, όταν λεµε «Θεία Λειτουργία», εννοούμε το έργο του λαού και την προσφορά του στον Θεό. Αυτή η έννοια δεν κατανοείται στην αγγλική λέξη «Liturgy». Ο όρος «Ευχαριστία» σημαίνει πολλά περισσότερα από το απλό «Eucharist». Οι όροι «Επίκλησις», «Αναφορά», «Δοξολογία», «Εσπερινός», «Όρθρος» δεν µπορούν να αποδοθούν νοηματικά µε τις λέξεις: «Epiclesis, Anaphora, Doxology, Vespers, Matins etc.».
Όλα αυτά τα αναφέρω για να κάνω σαφές και φανερό το µεγάλο δώρο και την µεγάλη ευλογία που έχουμε από τον Θεό να γνωρίζουμε Ελληνικά. Την Γλώσσα του Ευαγγελίου µας, των Γραφών, των Πατέρων µας.
Και αυτή την Γλώσσα πρέπει να την κρατήσουμε µε κάθε τρόπο. Να την διδάξουμε στα παιδιά µας. Να τα κάνουμε όχι να µάθουν τα Ελληνικά µε το ζόρι και µε πίεση, αλλά πρώτα να τα αγαπήσουν. Αν δεν αγαπήσουν την Γλώσσα µας, αν δεν καταλάβουν την αξία της, αν δε τους εξηγήσουμε πόσο ευλογημένα είναι που έχουν αυτήν την δυνατότητα να µάθουν την Γλώσσα του Ευαγγελίου, της Ιατρικής αλλά και κάθε Επιστήμης, τότε τα παιδιά µας δεν πρόκειται να συνεχίσουν αυτό το πανέμορφο ταξίδι της Ελληνικής Γνώσης, και έτσι θα σπάσει αυτή η αλυσίδα που κρατάει ζωντανό το Ελληνικό πνεύμα σε όλα τα µήκη και τα πλάτη της Οικουμένης.
Με αυτές τις σκέψεις µου ολοκληρώνω τον Χαιρετισμό µου και εύχομαι οι Άγιοι Τρεις Ιεράρχες, οι Προστάτες των Ελληνικών Γραµµάτων, να φωτίζουν τα παιδιά µας, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς µας ώστε όλοι µαζί ενωμένοι να κρατήσουμε ζωντανή την φλόγα της Ελληνικής Γνώσης και Γλώσσης.
Στο σημείο αυτό, επιτρέψτε µου να σας παρουσιάσω τον εκλεκτό µας Ομιλητή, ο οποίος θα εκφωνήσει τον Πανηγυρικό της Ημέρας. Πρόκειται για τον Εξοχότατο Γενικό Πρόξενο της Κύπρου στην Νέα Υόρκη, κ. Αλέξιο Φαίδωνος.
Ο κ. Φαίδωνος είναι ο Εκπρόσωπος της αγαπημένης και πολύπαθης Κύπρου µας, εδώ στην περιοχή µας, και διακρίνεται για τον πατριωτισμό του, την προσήλωσή του στα ιδανικά του Έθνους µας αλλά και την πίστη του στον Τριαδικό Θεό.
Είναι παρών στις Εκδηλώσεις της Μητροπόλεώς µας και ενισχύει µε την παρουσία του και τους δικούς µας αγώνες για την διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας και των Ιδανικών του Λαού µας. Μα πάνω απ’ όλα αγωνίζεται µε θέρμη, µε θάρρος, και µε παρρησία για τα δίκαια της Κύπρου µας, για την αναγνώριση της κατάφορης αδικίας που κρατά περισσότερα από 45 χρόνια και για την απελευθέρωση της Κατεχόμενης Κύπρου µας.
Εξοχότατε Κύριε Γενικέ Πρόξενε, σας ευχαριστώ πολύ που αποδεχθήκατε την πρόσκλησή µου να παραβρεθείτε και να ομιλήσετε σήμερα, και εύχομαι οι ευσεβείς πόθοι σας σύντομά να πραγματοποιηθούν µε την Χάρη του Θεού.
Κλείνοντας, ευχαριστώ τους Δασκάλους µας αλλά και τα µέλη των Συλλόγων Γονέων των Σχολείων µας για όσα προσφέρουν για το καλό των παιδιών µας, αλλά και όλους εσάς που ήλθατε σήμερα στην Εκδήλωσή µας.
Εύχομαι στα παιδιά µας που σπουδάζουν στα ελληνικά µας σχολεία καθώς και στους διδασκάλους τους, καλή επιτυχία και πρόοδο µε τις ευχές και πρεσβείες των Προστατών µας Αγίων Τριών Ιεραρχών».
Κεντρικός ομιλητής
Ο γενικός
πρόξενος της Κύπρου στη Νέα Υόρκη, Αλέξης Φαίδωνος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη προς
τον Μητροπολίτη κ. Ευάγγελο για την απόφασή του να είναι ο κεντρικός ομιλητής της
εκδήλωσης και μεταξύ άλλων επεσήμανε: «Μας ευλόγησε ο θεός να βρισκόμαστε
σήμερα στον Μητροπολιτικό Ναό για να τιμήσουμε και να μνημονεύουμε τρεις
μεγάλες μορφές του Χριστιανισμού, τους Τρεις Ιεράρχες, οι οποίοι αφιέρωσαν τη
ζωή τους στους φτωχούς ανθρώπους και στα ελληνικά γράμματα, ενώ αναδείχθηκαν ως
εξαίρετοι θεολόγοι και παιδαγωγοί».
Αναφερόμενος στο έργο των Τριών Ιεραρχών επεσήμανε: «Το πέρασμα των 1600 ετών
από τότε που μεγαλούργησαν ουδόλως σκιάζει τη λάμψη του μεγαλείου της προσφοράς
τους. Αντιθέτως ο ελληνικός χριστιανικός πολιτισμός αποτελεί φωτεινό οδηγό της
ανθρωπότητας για ηθική και πνευματική πρόοδο».
«Είμαστε προνομιούχοι που γεννηθήκαμε Έλληνες και ευλογημένοι που ο θεός μας έδωσε τους Τρεις Ιεράρχες, τους προστάτες της ελληνικής παιδείας. Μια παιδεία ζηλευτή που αποτελεί τη ραχοκοκαλιά, των μαθηματικών, τη στατιστικής, της χημείας, της βιολογίας, της φυσικής, της μηχανικής και τόσων άλλων μαθημάτων», επεσήμανε ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου.
Αναφερόμενος στον ρόλο της παιδείας ο κ. Φαίδωνος τόνισε: «Η παιδεία, σύμφωνα πάντα με τους Τρεις Ιεράρχες, πρέπει να συνοδεύεται από αγάπη και ταπείνωση, μόνο έτσι χρησιμοποιούμε σωστά τα χαρίσματα με τα οποία μας προίκισε ο θεός.
«Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερόμενα, ένα πράγμα μόνο θα ζητήσω από τους απόδημους μας στη Νέα Ιερσέη, σας ενθαρρύνω να παραμένετε κοντά στην εκκλησία και στα διδάγματα των Αγίων Πατέρων μας. Χρόνια πολλά σε μαθητές και εκπαιδευτικούς και ζήτω ο Ελληνισμός», κατέληξε ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου.
Αμέσως μετά τα προαναφερόμενα σχολεία παρουσίασαν το δικό τους πρόγραμμα.