ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Βούρκωσαν τα μάτια των ομογενών που συμμετείχαν στις εκδηλώσεις μνήμης για την 47η επέτειο της τουρκικής εισβολής και κατοχής στην Κύπρο που έλαβαν χώρα την Κυριακή, 11 Ιουλίου 2021 στην κοινότητα του Αγίου Νικολάου στο Φλάσινγκ.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με το ετήσιο μνημόσυνο για τους ήρωες, τους πεσόντες και τα θύματα της τουρκικής εισβολής προεξάρχοντος του Αρχιεπισκόπου Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρου που έλαβε χώρα στον κατάμεστο ναό του Αγίου Νικολάου και συνεχίστηκαν με την καθιερωμένη εκδήλωση στην Σαραντάκειο αίθουσα.
Η έκθεση με τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες από την αποφράδα ημέρα της 20ής Ιουλίου 1974 και από το δράμα των οικογενειών των αγνοουμένων σε συνδυασμό με το ιστορικό ντοκιμαντέρ προσγείωσαν ανώμαλα όλους τους παρισταμένους στην Σαραντάκειο Αίθουσα. Τα βουρκωμένα μάτια του Νικολάου Καρακώστα, γιου του αγωνιστή της ΕΟΚΑ και συνάμα συντονιστή της εκδήλωσης και του πολιτειακού βουλευτή του Μπρούκλιν και του Στάτεν Αϊλαντ Μιχάλη Ταννούση, που κατάγεται από τα κατεχόμενα ηλέκτρισαν την αίθουσα και συνεπήραν το κοινό.
Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, ο γενικός Πρόξενος της Κύπρου, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου και της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων των ΗΠΑ, Κυριάκος Παπαστυλιανού, πρόεδροι και στελέχη των κυπριακών συλλόγων, ο πρόεδρος της Παλλακωνικής Ομοσπονδίας Θεόδωρος Παυλάκος, ο ευεργέτης της κοινότητας και του Ελληνικού Απογευματινού Σχολείου, κ. Στέφανος Τσερπέλης, η πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Ευρυτάνων Αμερικής «Παναγία η Προυσιώτισσα» Ελένη Καλογερά και άλλοι ηγέτες της κοινότητας.
Ομιλίες
Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, κ. Ελπιδοφόρος κατά την διάρκεια της ομιλίας του εντός του ναού αναφέρθηκε εκτενώς στις συνέπειες της τουρκικής εισβολής και υπενθύμισε ότι το δεν ξεχνώ παραμένει επίκαιρο και είναι ταυτόσημο με το «Αιωνία η μνήμη» που αναφωνούμε κάθε φορά που ενθυμούμαστε και τιμούμε τους ήρωες τους πεσόντες και τα θύματα της τουρκικής εισβολής.
«Το σύνθημα «Δεν Ξεχνώ» δεν είναι απειλή για κανένα. Δεν είναι ούτε προειδοποίηση για εκδίκηση. Είναι ένα χρέος απέναντι στους νεκρούς μας, δηλαδή στο παρελθόν μας. Είναι και χρέος προς το παρόν μας, για να μπορέσουμε να αποφύγουμε ξανά τα ίδια λάθη μας. Και είναι ένα χρέος για το μέλλον, για την εξεύρεση μιας βιώσιμης και δίκαιης λύσης, που δεν θα αποτελέσει πηγή νέων προβλημάτων και αναταραχών» επεσήμανε ο κ. Ελπιδοφόρος υπενθυμίζοντας σε όλους ότι «δεν ξεχνούμε» την μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής, Κυριάκος Παπαστυλιανού, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχία των εκδηλώσεων και κάλεσε την ομογένεια να στηρίξει περισσότερο τις προσπάθειες ουσιαστικής προώθησης του θέματος στα κοινοβουλευτικά και κυβερνητικά κέντρα αποφάσεων.
«Η 20η Ιουλίου 1974 είναι η μεγαλύτερη τραγωδία του νεότερου πολιτισμού της Κύπρου. 47 χρόνια μετά από την τουρκική εισβολή όχι μόνο δεν βλέπουμε λύση του Κυπριακού προβλήματος, αλλά επιδείνωση του. Πρόσφατα βλέπουμε το άνοιγμα της παραλιακής πόλης των Βαρωσσίων που όλοι μας νομίζω λίγο ή πολύ ξέρουμε ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. Θα πρέπει να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και να κρατάμε το Κυπριακό στην επικαιρότητα» τόνισε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαστυλιανού.
Ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ, Φίλιπ Κρίστοφερ, αναφέρθηκε στον 47ετή αγώνα της ομογένειας για την επίλυση του Κυπριακού και μεταξύ άλλων τόνισε: «Ως Αμερικανοί πολίτες, γνωρίζουμε ότι το Κυπριακό πρόβλημα δεν είναι πρόβλημα για τους Δημοκρατικούς ούτε τους Ρεπουμπλικάνους, αλλά πρόβλημα αξιών και ιδανικών. Ευελπιστούμε ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν που γνωρίζει ιδιαίτερα το Κυπριακό, μας έχει δώσει υποσχέσεις, και παράλληλα το παρών σε πολλές κινητοποιήσεις μας. Ελπίζουμε ότι έχουμε εκλέξει ένα νέο πρόεδρο, που το κατανοεί. Μπορεί να είναι πολύ νωρίς αλλά είμαι ακόμα αισιόδοξος ότι θα τηρήσει τις υποσχέσεις του».
Ο κ. Κρίστοφερ αναφέρθηκε και στην ετήσια συνδιάσκεψη με κεντρικό ομιλητή τον υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Νίκο Χριστοδουλίδη, που θα διοργανώσουν στις 20 Ιουλίου, ανήμερα της επετείου και η οποία θα λάβει χώρα διαδικτυακά.
Ο πολιτειακός Βουλευτής, Μιχάλης Ταννούσης, επεσήμανε ότι είναι γόνος προσφύγων και ότι μεγάλωσε με τις αφηγήσεις για τις θηριωδίες των Τούρκων κατακτητών και τόνισε ότι δικαιοσύνη στην Κύπρο θα έπρεπε να είναι στο πρώτο πλάνο της πολιτικής μιας χώρας, όπου οι πολιτειακοί και ομοσπονδιακοί αντιπρόσωποι της οποίας θέτουν την αξία της δικαιοσύνης σε πρώτο πλάνο για μια ευρεία σειρά από κοινωνικοπολιτικά ζητήματα.
Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου αναφέρθηκε στην επιθετική και προκλητική στάση της Τουρκίας και επεσήμανε ότι αμφισβητεί τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και ότι επιμένει στην λύση των δύο ανεξάρτητων κρατών στην Κύπρο.
Εκτενή αναφορά έκανε και στην αναγγελθείσα πρόθεση του τούρκου προέδρου να προβεί σε ανακοινώσεις νέων προκλήσεων, κατά την παράνομη επίσκεψη του στα κατεχόμενα στις 20 Ιουλίου, αποφράδα επέτειο της εισβολής του 1974.
Αναφερόμενος στις εν λόγω εκδηλώσεις τόνισε ότι συμβάλλουν στη διατήρηση της μνήμης ζωντανή, στην ενίσχυση της ψυχικής μας δύναμη, την τόνωση της εθνικής μας συνείδηση και είναι μια διδακτική υπενθύμιση της Ιστορίας μας.
Τόνισε επίσης ότι η παρουσία του στην εκδήλωση εκτός από την έκφραση εκτίμησης και ευγνωμοσύνης από την πλευρά της Κυπριακής Πολιτείας, είναι και η μεταφορά του μηνύματος ότι παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η Κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στους εθνικούς της στόχους για τερματισμό της σημερινής απαράδεκτης κατάστασης των πραγμάτων και επιμένει σε μια λύση που θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του Κυπριακού λαού και που θα τερματίζει τη διαίρεση και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Μια λύση που θα δημιουργεί τις προοπτικές, οι οποίες θα επιτρέπουν στον κάθε πολίτη να ζει σε συνθήκες ασφάλειας, ευημερίας αλλά και ειρηνικής συμβίωσης και αλληλοσεβασμού.
Ομιλία Γενικού Προξένου Ελλάδος
Ο γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας συνεχάρη τους διοργανωτές της εκδήλωσης και μεταξύ άλλων τόνισε: Θα ήθελα να ευχαριστήσω και να συγχαρώ, ακόμη μία φορά, την Ομοσπονδία Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής με τον άξιο Πρόεδρο της, Κυριάκο Παπαστυλιανού, την Παγκόσμια Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνα με τον ακάματο, φλογερό πατριώτη Φίλιπ Κρίστοφερ και εσάς όλες και όλους, Ελληνίδες και Έλληνες, Ελληνοκύπριες και Ελληνοκύπριους, Ελλαδίτισσες και Ελλαδίτες, που κρατάτε την δάδα της Ελευθερίας αναμμένη.
Φίλιππε, συγχαρητήρια για τις συντονισμένες κινήσεις προς την Αμερικανική ηγεσία, οι οποίες ευχόμεθα να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Να ευχαριστήσω και να συγχαρώ βεβαίως και την Εκκλησία μας που δια του Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου στέκεται αρωγός και συμπαραστάτης στον αγώνα για τα δίκαια του Ελληνισμού.
Κάθε καλοκαίρι, η μνήμη του Ελληνισμού μουδιάζει στη σκέψη των όσων αποτροπιαστικών συνέβησαν μισό αιώνα πριν στην Κύπρο.
«Κανένας δεν ξεχνά και τίποτα δεν ξεχνιέται» έγραφαν τα συνθήματα στους τοίχους που ξεθώριασαν μέσα στις δεκαετίες που μεσολάβησαν από την αποφράδα ημέρα της τουρκικής εισβολής το 1974.
Πόσες μάνες δεν έσβησαν με τον καημό της απώλειας των παλικαριών τους, πόσα παιδιά δεν μεγάλωσαν με το κενό της απουσίας στην ψυχή τους.
50 χρόνια σχεδόν συμπληρώνονται από την εποχή που η ελευθερία των Ελληνοκυπρίων βάφτηκε με αίμα, ενώ οι ζωές τους ξεριζώθηκαν τόσο απρόσμενα και βίαια.
Αναρωτιέται κανείς, ακόμα και εδώ, στην άλλη άκρη της γης: Πόσες δεκαετίες θα πρέπει άραγε να περάσουν ακόμα, προκειμένου η Τουρκία να πάψει επιτέλους να προκαλεί και να δυναμιτίζει το κλίμα; Δεν έχει ακόμα αποδείξει τα επικίνδυνα χαρακτηριστικά της με τον ανιστόρητο αναθεωρητισμό της, με τις κατάπτυστες προβοκάτσιες της, με την ελεεινή παραβατικότητα, με τις παραληρηματικές δηλώσεις αξιωματούχων της και το διαρκές μπούλινγκ στην Ανατολική Μεσόγειο;
Αποτελεί υποχρέωση και δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να φροντίσει τον λαό της και να προσφέρει στον λαό αυτόν, στους νομίμους κατοίκους αυτού του τόπου, ασφάλεια, ευημερία και ευρωπαϊκή προοπτική. Ό,τι κάνει δηλαδή ένα σύγχρονο φυσιολογικό κράτος που σέβεται τους πολίτες του και το πανανθρώπινο καλό.
Η Κυπριακή Δημοκρατία έπαιξε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και σήμερα απολαμβάνει τους καρπούς των κόπων της και των χειρισμών της. Και ένας από αυτούς τους καρπούς είναι βέβαια και η θωράκιση που έχει πετύχει για τα συμφέροντα της, υποστηριζόμενη από χώρες που είτε ανήκουν απλώς στην περιοχή, είτε είναι στυλοβάτες της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας διπλωματίας.
Και είμαι υπερήφανος να υποστηρίξω ότι Κύπρος και Ελλάδα έχουν δουλέψει αγαστά, εντατικά και εν τέλει αποτελεσματικά, προκειμένου η Τουρκία, ο ταραξίας της Μεσογείου να εξαναγκαστεί σε συμμόρφωση. Το πόσο αυτό θα έχει διαρκή επίδραση, απομένει, βεβαίως, να διαπιστωθεί.
Και έρχομαι στο εγγύς μέλλον: Οι μήνες που έρχονται κυοφορούν περαιτέρω εξελίξεις και μάλιστα εδώ στην Νέα Υόρκη, από φθινόπωρο, ίσως όμως και από τα τέλη Ιουλίου. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έστειλε σαφές μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς την Τουρκία εν όψει της παράνομης επισκέψεως του Ερντογάν στα κατεχόμενα, στα μαρτυρικά, αιματοβαμμένα εδάφη: «Η ΕΕ δεν θα δεχθεί ποτέ λύση δύο κρατών για την Κύπρο».
Και προκειμένου η λύση να είναι…λυσιτελής, αλλιώς θα μιλάγαμε – απλώς και μόνο – για ένα μπάλωμα -, θα πρέπει επιτέλους να τεθεί στην άκρη το σύστημα εγγυήσεων και κατοχικών στρατευμάτων. Η σύγχρονη Κύπρος ανήκει στους Κυπρίους. Τόσο απλό, μα καθόλου απλουστευτικό. Οι Ελληνοκύπριοι προσέρχονται με καλή πίστη, αλλά δεν θα πρέπει αυτό να μεθερμηνευτεί ως αφέλεια.
Γιατί σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη μέρα, καταλαβαίνουμε και την ιερότητα της πράξης να δίνει κανείς και την ζωή του για την Κύπρο. Αυτή η ιερότητα αξίζει σεβασμό και επιμονή σε μία δίκαιη λύση. Αλλιώς οι ψυχές δεν θα αναπαυθούν και οι μελλοντικές γενιές δεν θα ονειρευτούν.
Αυτό είναι το ιστορικό χρέος μας απέναντι σε όλους όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την ελευθερία. Αυτή είναι η επιβεβλημένη οφειλή προς τις νεότερες γενιές που έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα να ζήσουν σε ένα σύγχρονο, λειτουργικό, ευρωπαϊκό κράτος. Σε μία πατρίδα χωρίς οδοφράγματα, χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς στρατό κατοχής.
Αιωνία η μνήμη στους ήρωες. Ας είναι γαλήνιες οι ψυχές και οι συνειδήσεις των ανθρώπων.