ΚΙΕΒΟ. Πάνω από εκατό πτώματα έχουν βρεθεί στην ουκρανική περιφέρεια Σούμι (βορειοανατολικά) μετά την απόσυρση των ένοπλων δυνάμεων της Ρωσίας, σύμφωνα με τοπικό αξιωματούχο. «Δυστυχώς ο αριθμός αυτός αυξάνεται καθημερινά, βρίσκουμε πτώματα με τα χέρια δεμένα, με σημάδια από βασανιστήρια, με τραύματα από σφαίρες στα κεφάλια – αυτά είναι φρικιαστικά πράγματα», δήλωσε σε δημοσιογράφους χθες ο Ντμίτρο Σιβίτσκι, ο περιφερειάρχης. Σύμφωνα με τον ίδιο, αρκετοί πολίτες αγνοούνται ή είναι αιχμάλωτοι των ρώσων στρατιωτών. Επιπλέον, υπάρχουν πολλοί τραυματίες σε νοσοκομεία, κατά τον κ. Σιβίτσκι.
Διαβάστε επίσης: Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε «τους φίλους» της Ουκρανίας για την επίσκεψή τους στο Κίεβο
Ο περιφερειάρχης δήλωσε ακόμη πως η πρώτη προτεραιότητα των αρχών είναι να αποκατασταθεί η λειτουργία των δικτύων διανομής φυσικού αερίου, ηλεκτρισμού και νερού. Πάντα σύμφωνα με τον αξιωματούχο, οι πρώτες εκτιμήσεις είναι πως οι υλικές ζημιές στην περιοχή έχουν αξία περίπου 327 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 300 εκατ. ευρώ).
Πυρκαγιά και εκρήξεις στο πυραυλοφόρο καταδρομικό Moskva
Το κυριότερο πυραυλοφόρο καταδρομικό του στόλου της Μαύρης Θάλασσας του πολεμικού ναυτικού της Ρωσίας, το Moskva («Μόσχα»), υπέστη «σοβαρές ζημιές» αφού ανατινάχθηκε μέρος των πυρομαχικών στο κατάστρωμά του έπειτα από πυρκαγιά, σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας που επικαλέστηκαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Λόγω πυρκαγιάς, στο Moskva σημειώθηκε έκρηξη πυρομαχικών που μετέφερε. Το πλοίο έχει υποστεί σοβαρή ζημιά. Το πλήρωμα εκκενώθηκε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων TASS, RIA Novosti και Interfax.
Τα πρακτορεία δεν διευκρίνισαν ποια είναι η θέση του καταδρομικού.
Ουκρανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν νωρίτερα ότι το ρωσικό καταδρομικό χτυπήθηκε από πυραύλους κατά πλοίων επιφανείας Neptune. Η πληροφορία αυτή είναι αδύνατο να επιβεβαιωθεί με ανεξάρτητο τρόπο.
«Πύραυλοι Neptune που προστατεύουν τη Μαύρη Θάλασσα προκάλεσαν μεγάλες ζημιές σε αυτό το ρωσικό πλοίο», είπε ο ουκρανός κυβερνήτης της περιφέρειας της Οδησσού (νότια), ο Μαξίμ Μαρτσένκο.
Την 24η Μαρτίου, έναν μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το ουκρανικό πολεμικό ναυτικό ανέφερε πως κατέστρεψε το Saratov, αποβατικό σκάφος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Μπερντιάνσκ, κοντά στη Μαριούπολη, στην Αζοφική Θάλασσα.
Η Μόσχα δεν επιβεβαίωσε την πληροφορία ότι το αποβατικό καταστράφηκε. Ο ρωσικός στρατός σπανίως ανακοινώνει στοιχεία για τις απώλειές του στον πόλεμο.
Ο Ολεξίι Αρεστόβιτς, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, μίλησε επίσης μέσω YouTube περί ουκρανικών πληγμάτων στο καταδρομικό, μίλησε για «έκπληξη στη ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας».
«Φλέγεται με μεγάλη ένταση. Τώρα. Και με τη θαλασσοταραχή, είναι αδύνατο να ξέρουμε αν μπορούν να το βοηθήσουν», είπε προσθέτοντας ότι πάνω στο σκάφος βρίσκονται «510 μέλη πληρώματος».
Το Moskva είχε συμμετάσχει τις πρώτες ημέρες της εισβολής σε επιχείρηση εναντίον του Νησιού των Φιδιών, στη Μαύρη Θάλασσα, κοντά στα σύνορα της Ρουμανίας, όταν είχαν αιχμαλωτιστεί 19 μέλη του ουκρανικού ναυτικού, που ανταλλάχθηκαν αργότερα με ρώσους αιχμαλώτους.
Το καταδρομικό σοβιετικού σχεδιασμού είχε τεθεί σε υπηρεσία το 1983, όταν ονομαζόταν Slava («Δόξα»). Άλλαξε όνομα («Μόσχα») μετά τη διάλυση της πάλαι ποτέ σοβιετικής ένωσης. Εφοδιασμένο με δεκαέξι εκτοξευτήρες πυραύλων κατά πλοίων επιφανείας P-1000 Vulcan, καθώς και διάφορα ανθυποβρυχιακά και αντιαεροπορικά όπλα, το καταδρομικό αναπτύχθηκε το δεύτερο εξάμηνο του 2015 στην ανατολική Μεσόγειο, για να προστατεύει τη ρωσική αεροπορική βάση Χμάιμιμ στη Συρία, σύμφωνα με το TASS.
ΟΑΣΕ/ΣτΕ: Η Μόσχα πρέπει να πάψει να επιτίθεται σε χώρους λατρείας
Η Ρωσία πρέπει να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον ναών και χώρων λατρείας στην Ουκρανία, τόνισαν χθες Τετάρτη ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) και το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ).
Στην κοινή ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν, οι δύο διεθνείς οργανισμοί τόνισαν ακόμη πως θρηνούν τα θύματα του πολέμου ενώ στηλίτευσαν το γεγονός ότι εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εξαναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της ρωσικής στρατιωτικής εισβολής στην ουκρανική επικράτεια από την 24η Φεβρουαρίου.
Οι δύο οργανισμοί, οι οποίοι έχουν σκοπό να προωθήσουν τον ειρηνικό διάλογο, κάλεσαν «τη Ρωσία να σταματήσει την καταστροφή ναών και χώρων λατρείας, που, όπως και οι φόνοι χωρείς διάκριση δεκάδων χιλιάδων αμάχων, αποτελούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας», σύμφωνα με το κείμενο.
«Μας προκαλεί φρίκη η καταστροφή ναών και χώρων λατρείας: εκκλησιών, συναγωγών και τεμενών. Είναι ζωτικής σημασίας για τις ποικίλες θρησκευτικές κοινότητες της χώρας, ακόμη περισσότερο σε καιρούς κρίσης», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ουκρανοί αξιωματούχοι εκτιμούν πως περίπου 60 εκκλησίες και χώροι λατρείας έχουν καταστραφεί ή υποστεί ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου.
Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα
Εννέα ανθρωπιστικοί διάδρομοι για την απομάκρυνση αμάχων συμφωνήθηκε να ανοίξουν σήμερα στην Ουκρανία, μεταξύ των οποίων και για την εκκένωση με ιδιωτικά οχήματα της πολιορκημένης από τις ρωσικές δυνάμεις Μαριούπολης, στο νότιο τμήμα της χώρας, δήλωσε η αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Ιρίνα Βερεστσούκ.
Άλλοι διάδρομοι απομάκρυνσης θα ανοιχθούν από τις Μπερντιάνσκ, Τοκμάκ και Ενερχοντάρ και αυτοί από την ανατολική περιφέρεια Λουχάνσκ θα λειτουργήσουν αν οι ρωσικές δυνάμεις κατοχής σταματήσουν τους βομβαρδισμούς τους, προσθέτει η Βερεστσούκ σε ανακοίνωσή της.
Παράλληλα ο Ουκρανός διαπραγματευτής στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία και σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Μιχάιλο Ποντολιάκ δήλωσε σήμερα σε σχόλιό του που μεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα ότι η Ουκρανία θέλει όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να ενεργήσουν ως εγγυητές για την ασφάλεια. Ωστόσο, όπως σημείωσε, η Ρωσία δεν θέλει να αυξηθεί ο αριθμός τους.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ.